نوع قراردادهای حسابداری براساس خواسته و شرایط صاحب کار و حسابدار فرق میکند. ممکن است بعضی از کارفرماها فقط برای مدتزمان معین یا یک پروژه خاص به حسابدار نیاز داشته باشند. ازاینرو برای قرارداد حسابداری دو نوع کلی قرارداد کار و قرارداد پیمانکاری در نظر گرفته میشود که در ادامه به توضیح آنها پرداختهایم.
قرارداد کار حسابداری؛ بهرهمندی از مزایای قانون کار
قرارداد کار حسابداری طبق «مواد نوشته شده در فصل دوم قانون کار» بین کارفرما و حسابدار منعقد میشود. مدتزمان این نوع توافقنامه حسابداری بهشکل قرارداد کار موقت یا دائم قابلتنظیم است. در واقع در این نوع قرارداد، حسابدار بهعنوان نیروی استخدامی کارفرما به شمار میرود.
همچنین کارگر باید از کلیه مزایای قانون کار مانند حق مسکن و بن خواربار و بیمه بهرهمند شود. در ضمن مشخص کردن ساعات کار، تعطیلی و مرخصیها در قرارداد کار اجباری است. معمولا توافقنامههای کار حسابداری برای انجام اموری مانند ثبت اسناد و بایگانی مدارک بین کارگر و کارفرما منعقد میشود.
قرارداد پیمانکاری حسابداری؛ انجام امور پروژهای و مقطعی
یکی دیگر از انواع توافقنامههای حسابداری، قرارداد پیمانکاری است که براساس «ماده ۱۰ قانون مدنی» و توافق بین طرفین، تنظیم میشود. این قرارداد بین شخص پیمانکار و کارفرما منعقد میشود.
منظور از پیمانکار در این نوع توافقنامه همان حسابدار (حقیقی – حقوقی) است. در قرارداد پیمانکاری برخلاف قرارداد کار معین، حسابدار بهعنوان نیروی استخدامی صاحب کار شناخته نمیشود.
ازاینرو شرح وظایف و حقوق او با حسابدار استخدامی متفاوت خواهد بود. برخی از شرایط مهم در توافقنامه پیمانکاری به این صورت هستند:
وظایف طرفین قرارداد باید بهطور واضح و شفاف ذکر شود.
زمانبندی تحویل پروژه و شیوه پرداخت هزینهها باید مشخص شود.
میزان حقالزحمه پیمانکار (حسابدار) طبق توافق طرفین مشخص میشود.
در قرارداد پیمانکاری، ساعات کار، ساعت شروع و پایان کار و همچنین روزهای کارکرد مطرح نیست.
پیمانکار (در اینجا حسابدار) موظف است مسئولیت پذیرفتهشده را بهشکل کامل در زمان پایان مقرر در قرارداد، به کارفرما تحویل دهد.
اگر پیمانکار وظیفه خود را در موعد مقرر کامل انجام ندهد، باید به کارفرما خسارت بپردازد.
قرارداد پیمانکاری معمولا برای انجام کارهای پروژهای یا مقطعی مانند تکمیل دفاتر مالیاتی، حسابرسی یا نوشتن اظهارنامه مالیاتی بین کارفرما و حسابدار بسته میشود. همچنین در این نوع قرارداد باید برای پیمانکار بیمه رد شود؛ البته میزان حق بیمهای که پیمانکار باید بپردازد (۱۶/۶۷% از کل درآمد ناخالص)، از حق بیمه حسابدار استخدامی (۷ درصد از حقوق) بیشتر است.