تحلیل قوانین و مقررات مالیاتی مربوط به زن (همسر مودی)
نظام مالیاتی ایران برای اشخاص حقیقی و حقوقی، مقررات متعددی در نظر گرفته که بخشی از آنها مستقیماً به روابط خانوادگی مودیان مربوط میشود. یکی از مهمترین این روابط، جایگاه زن (همسر مودی) در قوانین مالیاتی است. آیا حقوق وی قابل کسر از درآمد مشمول مالیات است؟ آیا در مشارکتهای اقتصادی با همسر خود معافیت خاصی دارد؟ در این مقاله به بررسی دقیق و موردی مهمترین مواد قانونی مرتبط با همسر مودی پرداختهایم تا ابهامات احتمالی را برطرف کنیم.
🔹۱ . چنانچه زن با همسر (شوهر)خود در یک مشارکت مدنی(مشاغل مشارکتی) شریک باشد، به وی معافیت مالیاتی موضوع ماده ۱۰۱ ق. م. م تعلق نمی گیرد.(تبصره یک ماده ۱۰۱ ق.م.م)
🔹۲ . زن (همسر) جزو وراث طبقه اول متوفی در مالیات بر ارث می باشد(ماده ۱۸ ق.م.م)
🔹۳ . هزینه خرید کتاب و سایر کالاهای فرهنگی و هنری موسسه برای همسر (زن)، پرسنل حقوق بگیر جزو هزینه های قابل قبول مالیاتی می باشد. (بند ۲۸ ماده ۱۴۸ ق.م.م)
🔹۴ . حقوق و مزایای زن (همسر مودی) در موسسات غیر اشخاص حقوقی ، جزو هزینه های قابل قبول صاحب موسسه محسوب نمی گردد (تبصره ۲ ماده ۱۴۸ ق.م.م)
🔹۵ . زن (همسر مودی) میتواند با تنظیم وکالت نامه و بدون پرداخت حق تمبر موضوع ماده ۱۰۳ ق.م.م در مراجع حل اختلاف مالیاتی به عنوان وکیل مودی حضور یابد( ماده ۱۰۳ ق.م.م)
🔹۶ . هزینه های درمانی پرداختی بابت معالجه زن (همسر) و نیز هزینه های بیمه درمان و انواع بیمه های عمر و زندگی برای وی قابل کسر از درآمد مشمول مالیات مشاغل و حقوق مودی میباشد (ماده ۱۳۷ ق.م.م) هزینه مراقبت و توانبخشی همسر (زن) معلول یا دارای بیماری خاص و صعب العلاج مودی قابل کسر از درآمد مشمول مالیات حقوق و مشاغل مودی می باشد. (ماده ۱۳۷ ق.م.م ).
بنابر این با نگاهی به مواد قانونی مختلف، میتوان دریافت که جایگاه زن (همسر مودی) در قوانین مالیاتی، هم دارای محدودیتهایی است و هم از برخی امتیازات بهرهمند میشود. از یکسو، در مشاغل مشارکتی معافیت ماده ۱۰۱ به او تعلق نمیگیرد، اما از سوی دیگر، هزینههای درمان و بیمه وی قابل کسر از درآمد مشمول مالیات هستند. این تناقضها اهمیت آشنایی دقیق با قوانین مالیاتی را دوچندان میکند.
از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید سپاسگزاریم. برای آشنایی با دیگر نکات مهم مالیاتی و حقوقی، شما را به مطالعه سایر مقالات وبسایت آنیس دعوت میکنیم.