تراز آزمایشی یکی از گزارشهای پایه و حیاتی در حسابداری دوبل است که با بررسی تعادل بدهکار و بستانکار، به عنوان شاخصی برای صحت ثبتهای مالی به کار میرود. درک درست از انواع تراز، کاربرد آن در سیستمهای نرمافزاری، و توجه به نکات ظریف آن، نقش مهمی در جلوگیری از اشتباهات مالی و اطمینان از صحت اسناد دارد. در این مقاله، مهمترین ویژگیها و نکات کلیدی مربوط به تراز آزمایشی را مرور خواهیم کرد.
1⃣ تراز آزمايشي گزارشي است که طي آن عملکرد ثبت اسناد بر اساس حسابداري دوبل با آن چک شده و صحت عملکرد حسابداران را نشان مي دهد (بايد جمع ستونهاي بدهکار و بستانکار جفت در هر ستون از گزارش برابر باشند)بنابراين اگر در حسابداري سنتي تراز آزمايشي ناتراز باشد نشان از عملکرد نادرست و گزارش اشتباه و يا ثبتهاي اشتباه مالي و ورود سندهاي ناتراز به مجموعه است.
2⃣ اين گزارش معادل ترازنامه شرکت بعلاوه گزارش سود و زيان مي باشد (در دو ستون آخر) و در صورت بسته شدن تمامي حسابهاي موقت معادل تراز نامه مي باشد
3⃣ تراز آزمايشي بر دو اساس نمايش داده مي شود (تراز بر اساس سند هاي ثبت شده در محدوده تاريخي دلخواه يا سندهاي ثبت شده و ثبت نشده در محدوده زماني دلخواه)
4⃣ تراز در فرم هاي دو و چهار و شش و هشت ستوني نمايش داده مي شوددو ستون انتهايي تراز (مانده بد وبس در انتهاي دوره) در تمامي انواع تراز آزمايشي يکسان است.
5⃣ اگر در تراز آزمايشي مانده دو ستون اول گزارش درست نباشد حالتي است که يک يا چند سند متعلق به اين دوره مالي داريم که تاريخ سندشان قبل از ابتداي دوره مالي مي باشد و در تراز آزمايشي کانال تلگرام خانه حسابداری نمايش داده مي شوند(کاربر محدوده تاريخي را در تعريف محدوده دوره مالي تغيير داده ولي سندهاي اين محدوده را جابجا نکرده است)
6⃣ در تراز آزمايشي درنظر بايد گرفت که تراز زير مجموعه هاي يک حساب کل يا يک حساب معين از لحاظ علم حسابداري تراز نيستند (گردش بدهکار و بستانکارشان مساوي نيست) و گزارشي از مانده و گردش اين حسابها هستند
7⃣ گزارش تراز دو ستونی از تاریخ D1 تا تاریخ D2 در واقع گزارش کلیه حسابهایی است که در تاریخ D2 دارای مانده هستند.
درک دقیق از ساختار و عملکرد تراز آزمایشی نهتنها به کشف اشتباهات احتمالی کمک میکند، بلکه به تحلیل بهتر وضعیت مالی و تصمیمگیریهای مدیریتی نیز منجر میشود. بررسی تراز در اشکال مختلف (دو ستونی تا هشت ستونی)، تشخیص ناترازی و شناخت تفاوتهای بین حسابهای کل، معین و تفصیلی، از جمله نکاتی هستند که هر حسابدار حرفهای باید به آنها مسلط باشد.
سپاس از اینکه تا پایان این مقاله با سایت آنیس همراه بودید. برای آشنایی بیشتر با مفاهیم کلیدی حسابداری و آموزشهای کاربردی، از دیگر مقالات تخصصی ما نیز بازدید نمایید.