هزینهها در هر کسبوکار بر اساس نوع فعالیت اقتصادی آن کسبوکار طبقهبندی میشوند. بهعنوانمثال هزینههای یک واحد خدماتی متفاوت از هزینههای یک واحد بازرگانی خواهد بود. علاوهبراین، تغییرات واحدهای اقتصادی نیز روی هزینهها تاثیر مستقیم دارد. در کلیه مجموعههای اقتصادی هزینهها به دو دسته کلی تقسیمبندی میشوند که عبارتاند از:
هزینههای ثابت در حسابداری
به هزینههایی که در یک دوره طولانی بدون تغییر باقی میمانند هزینههای ثابت گفته میشود. این هزینهها هیچ ارتباطی به میزان تولید و یا عرضه کالا و خدمات ندارند. از جمله هزینههای ثابت در انواع هزینه ها در حسابداری میتوان به پرداخت اجاره یا رهن، حقوق، پرداختهای بیمه، مالیات بر دارایی، هزینههای بهره، استهلاک و برخی خدمات آب و برق اشاره کرد.
هزینههای متغیر در حسابداری
هزینههای وابسته به مقدار تولید یا عرضه کالا و خدمات، هزینههای متغیر نام دارند. هزینههای متغیر ارتباط مستقیمی با تولید و عرضه محصولات دارند؛ بهصورتی که کاهش و افزایش انواع هزینه در میزان تولید و عرضه منجر به کاهش و افزایش عرضه و تقاضا خواهد شد.
فرض کنید یک کارگاه تولیدی ساعت کاری خود را از روزی ۷ ساعت به روزی ۱۰ ساعت افزایش داده است؛ اضافه کاری که این واحد تولیدی باید به کارگران پرداخت کند جزو هزینههای متغیر محسوب میشود. البته این تغییرات در نرم افزار حقوق و دستمزد نیز باید ثبت شود. هزینههای ثابت و متغیر به دو دسته جزئیتر تقسیمبندی شدهاند که شامل طبقهبندی هزینهها در واحدهای اقتصادی و انواع هزینهها در واحدهای تولیدی میشوند.